INDUSTRIAL ORGANIZATION

İzlence Formu

Ders Adı INDUSTRIAL ORGANIZATION Kod INGIK514
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. BİLLUR ENGİN BALIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin hedefi temel iktisadi analizin oligopol piyasalardaki firmalar arası rekabetin ve bu piyasaların yapısının incelenmesidir. Son yıllarda, oyun teorisinin uygulamaları, oligopol piyasalarını analiz etmede yeni yöntemlerin kullanımını kolaylaştırmış ve ampirik olarak uzun süredir cevap aranan sorulara çözüm getirmiştir. Bu anlamda bu ders iktisadi analizin pratik olarak işleyişini görmek açısından çok iyi bir fırsat sunmaktadır. Bir diğer hedefi ise, firmaların neden birleştiklerini, piyasa gücünün doğasını, firmalar arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin ekonomik performansı kar, teknik ilerleme ve refah anlamında nasıl etkilediğini analiz etmektir. Ayrıca ders rekabet hukuku alanında bilgi sahibi olunmasını hedeflemektedir.

İçerik

Bizlere temel iktisat bilgisi olarak anlatılan iki uç örnek vardır. Bunlar tam rekabet ve monopol piyasalarıdır. Her iki piyasanın da gerçek iktisadi hayatta görülmesi pek mümkün değildir. Tam rekabete belli varsayımlarla ulaşılır. Monopol ise istenmeyen bir durumdur. Diğer yandan gerçek iktisadi hayatın çoğunluğu oligopol piyasalardan meydana gelmektedir. Bu dersin içeriği de bu piyasaların oluşumunu ve bu piyasalardaki rekabet yapısını incelemektir. Bunun için öncelikle oyun teorisinden faydalanır. Ders de görülecek diğer konular ise, Contestable piyasalar, potansiyel rekabet ve piyasaya girişin engellenmesi, piyasa yapısı ve batık maliyet, ürün farklılaştırılması, farklı fiyat uygulaması, hukuk ve rekabet, şirket birleşmeleri ve satın almaları, piyasa düzenlemeleri ve özelleştirme, reklam ve araştırma-geliştirme harcamalarıdır.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım; Tartışma; Soru-Cevap.

Kaynaklar

The main textbook for this course: Jean. Tirole, The Theory of Industrial Organization, MIT Press, 1998. - F. M. Scherer and D. Ross, Industrial Market Structure and Economic Performance, Houghton Mifflin, Boston 1990 ( A less advanced text, with discussion of empirical work and policy issues) - Davies at all, Economics of Industrial Organisation, Longmans, 1988. - M. Waterson, Economic Theory of the Industry, Cambridge University Press, 1994. - R. Gibbons, Game Theory: A Primer, Wheat sheaf, 1991. (Useful book on game theory) - Roy Gardner, Games for Business and Economics, John Wiley & Sons, 1995 A. Dixit and B. Nalebuff, Thinking Strategically: The Competitive Edge in Business, Politics and Everyday Life, Norton Press, 1991 (non-technical and fun)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024