JEOKİMYA

İzlence Formu

Ders Adı JEOKİMYA Kod JEMU3024
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SABAH YILMAZ ŞAHİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Jeokimya dersinin amacı; Evren ve dünya üzerindeki elementlerin oluşumunu, birincil ev ikincil ortamlarda oluşan, jeolojik malzemenin kimyasal içeriğini, Jeolojik malzeme içerisindeki elementlerin dağılımını ve davranışlarını, jeolojik olayların kimyasal yöntemlerle incelenmesini, Jeolojik malzeme içindeki zararlı bileşenlerin insan sağlığına etkisini, Maden yataklarını oluşturan kimyasal reaksiyonları, ve maden yataklarının aranmasında ve su - kayaç etkileşimini incelemek bu olayları öğrencilere en anlaşılır şekilde aktarmaktır..

İçerik

Jeokimya yer ve kimya kelimelerinin birleşmesinden meydana bir yerbilimleri dalıdır. Birincil ve ikincil ortamlarda meydana gelen tüm kimyasal olayları jeolojik bir bakış açısıyla araştırır ve çözüme ulaştırır. Yeryuvarındaki kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşmuş olan maden yataklarının aranıp bulunması için jeokimyasal arama tekniklerinin uygulanması da jeokimyanın kapsamı içindedir.

Öğretim Yöntemleri

Görsel sunuş yoluyla öğretim, tartışma, soru-cevap, kısmen uygulama yöntemiyle ögretim.

Kaynaklar

Çağatay, N. ve Erler, A. , 1993. Jeokimya Temel Kavramlar ve İlkeler TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yayını No:31. 291 s. Erler, A., (Editör) 1984. Jeokimya, Temel Kavramlar. Türkiye Jeoloji Kurumu Yerbilimleri Eğitim Dizisi, 353 s., Ankara Akçay, M., 2002. Jeokimya. Temel Kavramlar ve Uygulamaya aktarımları. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık ? Mühendislik Fakültesi Genel Yayın No:204, Fakülte Yayın No:60, 505 s. Köksoy, M., 1991. Uygulamalı Jeokimya. Hacettepe Üniversitesi yayınları, 368 s., A-64 Ankara Peters, W. C., 1987. Exploration And Mining Geology. John Willey and Sons . 671 p., Arizona, USA. Barnes, L. H., 1997. Geochemisty of Hydrotermal ore Deposits. John Willey and Sons inc. 972 p., USA. Hoefs, J., 1996. Stable İsotope Geochemistry. Springer, 201 p., Germany. Govett, D.S.J., 1983. Handbook of Exploration of Geochemistry Elsevier, 461 p., Netherlands. Mrian, M., and Moore C.B., 1966. Principles of Geochemistry John Willey and Sons 344 p., Hongkong.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024