SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod HAIT2332
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET VEYSEL BATMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında öğrenciye araştırma yöntemleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Öğrencinin araştırma konusunu nasıl seçeceği, nelerin araştırma konusu olup olamayacağı bilgisini edinerek, araştırma hipotezlerini oluşturabilme bilgisine ve yetisine sahip olması amaçlanmıştır. Araştırmanın uygulama sürecinde veri toplamaya bağlı olarak nitel ve nicel araştırma ayrımının ve uygulama alanlarının neler olabileceği hakkında gerekli ayrımları ve özellikleri öğrencinin edinmesi düşünülmektedir. Yine bu süreçte araştırmanın türüne bağlı olarak veri değerlendirme yöntemleri aktarılması öngörülmekte ve bu değerlendirme biçimlerinin nasıl olacağına ilişkin bilgileri öğrencinin edinmesi hedeflenmektedir. Son aşamada öğrencinin akademik dil ve biçim özelliklerini öğrenerek, rapor yazımın temel kurallarının neler olduğu bilgisine sahip olması beklenmektedir.

İçerik

Bilim nedir sorusuna yanıt verir. Araştırma yöntemlerini sosyal bilimler özgülünde irdeler ve araştırma sürecini ayrıntılarıyla aktarır.

Öğretim Yöntemleri

Konu aktarımları ilgili öğretim üyesi tarafından görsel sunum destekleriyle gerçekleştirilecek ve bu aktarımlar sırasında öğrenci değerlendirmelerine izin verilerek etkin öğrenime olanak tanınacaktır.

Kaynaklar

Aysel Aziz, Araştırma Yöntemleri-Teknikleri ve İletişim, Ankara: Turhan Kitabevi, 1994. Ali Yıldırım ve Hasan ޞimşek, Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin, 2000. Niyazi Karasar, Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler, Ankara: 3A Araştırma Eğitim, Danışmanlık Ltd. ޞti., 1995.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024