HİDROLOJİDE CBS UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı HİDROLOJİDE CBS UYGULAMALARI Kod ISMU7086
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi DİLEK EREN AKYÜZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Coğrafi Bilgi Sistemlerini kullanarak hidrolojik analizlerin anlatılmasıdır. Temel hidroloji ve bilgisayar bilgisi gerektirmektedir. Hem modelleme hem de CBS mantığını öğrenmek kişisel gelişime katkı sağlayacaktır.

İçerik

CBS tanımı, hidrolojide uygulama örnekleri, CBS programlarının (Arcgis ve Qgis) genel tanıtımı , Veri yapısı, tipleri, özellikleri, Harita koordinat sistemleri, haritaları referanslama yöntemleri, Tematik haritaların ve katmanların oluşturulması, Mekansal ve özniteliksel verilerin sorgulanması, Yüzey oluşturulması: Havza alanının sayısal yükselti modelinin ( DEM) ve alt havzaların oluşturulması, Genel veri girişi, Yağış verilerinin girilmesi, saklanması, Yüzeysel akışın tanımlanması, akım yönünün bulunması ve modellenmesi, Toprak doygunluğunun ve hidrolik pürüzlülük tanımlanması, Sızma miktarının modellenmesi Mekansal verilerin ve sorgulamaların sunumu, raporlaması.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatım, ödev yapılması, makale okumaları ile soru tartışmaların yapılması

Kaynaklar

• David Maidment ve Dean Djokic, 2000. Hydrologic and Hydraulic Modeling Support with Geographic Information Systems. ESRI Press. 216 sayfa. • Tahsin Yomralıoğlu, 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri. 479 sayfa.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024