SONLU ELEMANLAR I

İzlence Formu

Ders Adı SONLU ELEMANLAR I Kod ISMU7047
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NAMIK KEMAL ÖZTORUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kesin çözüm yöntemi olarak kabul edilen analiz yöntemlerini ve bu yöntemlerle ilgili teoriyi detaylı olarak, ancak elde veya excel ve benzeri basit programlar yardımıyla çözülebilecek kadar basit örneklerle aktarmak. Daha sonra söz konusu yöntemleri kullanarak, bilgisayar programcılığına ilk adımı atmak üzere ön hazırlık yapmaktır.

İçerik

Çubuk elemanlardan (kafes, kafes kiriş, çerçeve) oluşan yapısal sistemlerin doğrudan rijitlik (kesin çözüm) yöntemleri ile analizi. Çubuk elemanların rijitlik terimlerinin elde edilmesi. Açıklık yüklerinin (konsantre yükler ve yayılı yükler) yük vektörüne etkisi. Diferansiyel ve uniform ısı etkisi. Simetrik, anti-simetrik, eksenel simetrik davranış ve model optimizasyonu. Sınır şartı hareketlerinin hesabı. Üretim hatalarının hesabı ve etkisi.

Öğretim Yöntemleri

Uygulamalı anlatım tekniği uygulanmakta; soru-cevap, tartışma ve ayrıca uygulama ile konuların pekiştirilmesi esas alınmaktadır. Konuya özel ara işlemleri gösterebilen bilgisayar programlarından yararlanılmaktadır.

Kaynaklar

Prof. Dr. Namık Kemal Öztorun tarafından hazırlanmış ders notları. “Yapı Statiği II Hiperstatik Sistemler ve Kesin Çözüm Yöntemleri”, Prof. Dr. Namık Kemal Öztorun, İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşat Mühendisliği Bölümü, 1. Baskı, 2003, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Yayın, No:4393, Mühendislik Fakültesi Yayın No106, ISBN 975-404-677-8.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024