VOLKANİK PROSESLER VE RİSKLER

İzlence Formu

Ders Adı VOLKANİK PROSESLER VE RİSKLER Kod JJMU9080
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET KESKİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, bir kısmı tarihsel dönemlerde püskürmüş ve gelecekte de püskürme potansiyeli taşıyan bu volkanların oluşumunu denetleyen işlemlerin çevre ile insan sağlığı üzerindeki etkileri ile risklerinin doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için gerekli bilgi birikimini, volkanik istifleri çalışan doktora düzeyindeki öğrencilere aktarmayı amaçlamaktadır.

İçerik

Volkanizma ile yerin jeodinamik yapısı arasındaki ilişki, magmanın bileşenleri ve reolojisi, bu bileşenlerin ve diğer koşulların püskürme tipi ve yüzeye çıkan ürünlerin türleri ile oluşan istiflerin karakteristikleri arasındaki ilişkisi, farklı lav türleri, piroklastik istiler ve püskürme mekanizmaları, farklı piroklastik türleri, piroklastiklerin niteliklerinden püskürme dinamiklerinin ortaya konması. ülkemizde genç volkanizma, püskürmelerin iklim ve çevre üzerindeki etkisi, volkanik risk analizi.

Öğretim Yöntemleri

Sunumlar, belgeseller, animasyonlar, kayaç örnekleri ve ince kesitleri.

Kaynaklar

Loughlin, S.C., Sparks, S., Brown, S.K., Jenkins, S.F. and Vye-Brown, C. (2015). Global Volcanic Hazards and Risk, 393 p. Cambridge University Press, ISBN 978-1-107-11175-2 Hardback. Papale, P. and Shroder, J.F. and John F. (Editors). Volcanic Hazards, Risks and Disasters (Hazards and Disasters), ISBN-13: 978-0128100974

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024