PETROLOJİDE ANALİTİK VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İzlence Formu

Ders Adı PETROLOJİDE ANALİTİK VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Kod JJMU7034
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET KESKİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Jeokimyasal verilerin petrolojik problemlerin çözümünde kullanımı konusunda bilgi ve deneyim kazandırmak.

İçerik

Mineral ve tüm kaya örneklerinden elde edilen optik (ör. polarizan mikroskop) ve jeokimyasal (ör. Elektron Prob, X-Ray Floresan, ICP-MS, Atomik Absorpsiyon, Solid Source Mass Spetrometer gibi aygıtlarla bulunan) verilerden yola çıkarak magmatik proseslerin gözden geçirilmesi ve yorumlanması konularını kapsar. Analitik veriler ile veri tabanı oluşturulması; aktif filtreleme ile istenen kritere uygun verilerin veri tabanından ayrılması; bir veri yığını içinde kökensel öneme sahip ilişki sunan veri gruplarının istatistik testlerle saptanması ve birbirlerinden ayrılması; sözkonusu veri grupları içinde ilişkilerin petrolojide sıkça kullanılan yöntemlerle graflara izdüşülerek (ör. varyasyon, bi-variate, ternary ve spider diyagramları) görülür hale getirilmesi; elementlerin farklı fiziko-kimyasal koşullar altındaki kimyasal davranışları yorumlanarak bu diyagramlar üzerinde görülen trendlerin petrolojik yorumu ve bunların jeolojik geçmişi kurgulamada kullanılmaları. Ayrıca kısmi ergime, asimilasyon, fraksiyonel kristalizasyon (FC), asimilasyon ile birlikte gelişen FC (AFC) ve magma karışımı (mixing) gibi magmatik işleylerin (processes) petrolojik modellemesi konusu ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, tartışma, soru-cevap. Dersin sonunda seminer sunumları. Öğrenciler derse gelmeden önce o hafta için belirlenmiş olan kitap bölümü ve/veya makaleleri okuyarak kısa bir özetini çıkaracaklardır. Ayrıca o ders için belirlenen uygulamaları tamamlayacaklardır. Öğrenciler dersin sonunda hazırladıkları ders özetlerini ve uygulama sonuçlarını (printer çıktısı, disket gibi) bir rapor şeklinde dersin öğretim üyesine teslim edeceklerdir. Bu özetler ve uygulamalar, öğrencilerin notlandırılmasında önemli bir paya sahip olacaktır.

Kaynaklar

Cox, K.G., Bell, J.D. and Pankhurst, R.J. (1989) The interpretation of igneous rocks, sixth edition, Unwin Hyman, London Irvine, T.N. and Barager, W.R.A. (1971) A guide to the chemical classification of the common volcanic rocks, Canadian Journal of Earth Sciences, V. 8, 523-548. Keskin, M. (2002). FC-Modeler: a Microsoft® Excel© spreadsheet program for modeling Rayleigh fractionation vectors in closed magmatic systems, Computers & Geosciences, V. 28/8, pp. 919-928. Le Bas, M.J., Le Maitre, R.W., Streckeisen, A. and Zanettin, B. (1986) A chemical classification of volcanic rocks based on the total alkali–silica diagram, Journal of Petrology, 27: 745-750. Peccerillo, A. and Taylor, S.R. (1976) Geochemistry of Eocene calc-alkaline volcanic rocks from the Kastamonu area, northern Turkey, Contributions to Mineralogy and Petrology, V. 58, pp. 63-81. Rollinsona H. (1993) Using geochemical data: evaluation, presentation, interpretation, Longman Scientific & Technical, John Wiley & Sons, 352 p.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024