TARİHİ ESER VE ALANLARINDA MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ ARAŞTIRMALARI

İzlence Formu

Ders Adı TARİHİ ESER VE ALANLARINDA MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ ARAŞTIRMALARI Kod JJMU7046
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATİYE TUĞRUL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarihsel dönemler boyunca kullanılan taşları tanıtmak. Taş yüzeyinde meydana gelen kirlenme ve bozunmanın nedenleri hakkında bilgilendirmek. Kirlenme ve bozunmanın taş yüzeyindeki etkilerini tanıtmak. Tarihi yapı temellerinde meydana gelen mühendislik jeolojisi problemlerini tanıtmak ve çözüm önerileri hakkında bilgilendirmek. Türkiye ve dünyada yapılan restorasyon çalışmaları konusunda bilgilendirmek.

İçerik

Tarihsel dönemler boyunca kullanılan taş türleri ve sınıflandırılmaları, taş yüzeylerindeki kirlenmeye neden olan faktörler ve kirlenme türleri, taşlardaki ayrışma türleri ve gelişim mekanizmaları, ayrışma ve kirlenmenin taş yüzeyindeki etkileri, ayrışmanın taşların fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi, sağlamlaştırma ve koruma yöntemleri, tarihi yapı temelleri ve yamaçlarında mühendislik jeolojisi problemleri (oturmalar, kaya kaymaları, heyelanlar, kaya düşmeleri vb), Türkiye ve dünyada yapılan restorasyon çalışmalarından örnekler.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, saha çalışması, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Güncel makaleler Ashurst, J.,Dimes, F.G., 2001, Conservation of Building and Decorative Stone, Butterworth-Heinemann, Oxford, 185p. Sola P., Estaire, J., Olalla, C. (Editors), Preservation of Natural Stone and Rock Weathering, Proceedings of the ISRM Workshop W3, Madrid, Spain, 14 July 2007, Taylor and Francis.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024