KAYAÇLARIN AYRIŞMA-YENİLENME MEKANİZMALARI

İzlence Formu

Ders Adı KAYAÇLARIN AYRIŞMA-YENİLENME MEKANİZMALARI Kod JJMU7011
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATİYE TUĞRUL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kaya ve zemin ortamlarında gelişen ayrışma profillerini tanıtmak. Ayrışmanın kaya ve zeminlerin mühendislik özellikleri üzerindeki etkisi hakkında bilgilendirmek. Ayrışmış kaya ve zeminlerde yapılabilecek laboratuvar çalışmalarını tanıtmak. Ayrışma ile gelişen şev yenilmelerinin nedenlerini öğretmek. Mühendislik çalışmalarında ayrışmaya bağlı karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgilendirmek.

İçerik

Kaya ve zemin ortamlarında gelişen yüzeysel ayrışma tipleri, kaya ve zeminlerde gelişen ayrışmanın mühendislik özelliklerine etkileri, mühendislik jeolojisinde ayrışma sınıflamaları, ayrışmayı denetleyen ana faktörler, ayrışmış kayalarda yapılan arazi ve laboratuvar çalışmaları (yüzey ve yeraltı çalışmaları, özel deneyler), ayrışma ürünü olarak gelişen zeminlerin özellikleri, ayrışma-erozyon ilişkisi, ayrışmanın şev duraylılığına etkisi, yeraltı kazı çalışmalarında ayrışmanın önemi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, saha çalışması, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Waltham, T, 2002, Fundamentals of Engineering Geology, Spon Press, New York. Bell, F.G., 1993. Engineering Geology. Blackwell Scientific Publications. London, 359 p. Johnson, R.B. and DeGraff, J.V., 1988. Principles of Engineering Geology. John Wiley and Sons, Inc., 497 p. Erguvanlı, K., 1982, Mühendislik Jeolojisi, Teknik Üniversite Matbaası, 590 sayfa. Yılmaz, I., 2007, Mühendislik Jeolojisi İlkeler ve Temel Kavramlar, Teknik Yayınevi, 490 sayfa. Şekercioğlu, E., 1998, Yapıların Projelendirilmesinde Mühendislik Jeolojisi, Jeoloji Mühendisleri Odası Yayını, No:28, 229 s. Ertunç, A., Mühendislik Jeolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Yayın No:41, 179 s.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024