Paleoekoloji

İzlence Formu

Ders Adı Paleoekoloji Kod JJMU7019
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HAYRETTİN KORAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Jeolojik çalışmalarda, jeolojik geçmişi yorumlamada çeşitli fosil kayıt ve izleri ile fiziksel, kimyasal, biyolojik tüm çevresel faktörlerin etkenliğinde bölgesel-bölgelerarası eski ekolojik ortamı ve koşullarını modellemeyi amaçlar.

İçerik

Paleoekoloji nedir? Ekoloji ile ilişkileri, ilkeleri, interdisiplinleri. Uniformitarizm / Aktüalizm prensipleri: Modern aktüalizm, taksonomik aktüalizm ( tür, cins, grup aktüalizmi). Fonksiyonel morfoloji: Tanımı ve Paleoekolojide yeri, Fonksiyonel analiz metotları, örnekleri (bitki ve hayvan grupları). Fonksiyonel morfolojiye etki eden biyolojik olmayan çevre parametreleri (akıntı, türbülans, sedimentasyon, oksijen içerikleri v.b.). Biyomineralizasyon: Biyolojik kontrollu mineralizasyonlar (organik matriks, çözeltiler). Seçilmiş hayvan gruplarındaki iskelet yapıları ve mineralizasyonu (foraminifer, mercan, mollusca, echinodermata v.b.). İknoloji (iz bilimi): iz gruplarının çeşitli ve paleoekoloji açısından değerlendirilmesi (ortam, biyotürbülans,populasyon ekolojisi, ikno fasiyesi, paleobathimetresi, ortamların oksijen değer değişimlerini belirleyen iz fosiller). Taphonomi (gömülme): Tanımı, alt prosesleri, biyostratinomi ve fosil diajenezi ve bunlara etki eden kimyasal/fiziksel faktörler

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Etter, W (1994) Palökologie, eine methodische Einführung. Univ. of Southern California. USA. Dodd, Jr ve Stanton, R.J. (1990) : Paleoecolgy. John Wiley & Sons. 502p.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024