PSİKOLOJİDE İSTATİSTİĞE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı PSİKOLOJİDE İSTATİSTİĞE GİRİŞ Kod PSKL2039
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SİMGE ŞİŞMAN BAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin en temel amacı istatistikle yeni tanışan öğrencinin, istatistiğin temel işlevlerini ve bu işlevler doğrultusunda bu alanda yer alan kavramları, ölçüm birimlerini ve varsayımları, psikoloji alanını kapsayan çeşitli örnekler dahilinde kavramasını sağlamak ve bu sayede öğrencinin çeşitli araştırma desenlerinde hangi istatistik tekniklerinin kullanılacağı ile ilgili altyapısını sağlamlaştırmaktır.

İçerik

İstatistikle ilgili temel konular, kavramlar, istatistiksel testlerin amacı, mantığı ve yürütülmesi ile ilgili işlemler dizgesi dersin temel içeriğini oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım (istatistiksel testlerin formülasyonu ve elle hesaplanma yolları)

Kaynaklar

Farklı kaynaklardan derlenerek bu ders için özel olarak hazırlanmış açıklamalı istatistiğe giriş ders notları (Ders notları Çantay Fotokopi?den temin edilebilir). Bu notlarda yer alan konular derslerde daha kapsamlı bir biçimde ele alınacaktır. Yararlanılan ve başvurulabilecek kaynaklar: 1- Howell, D.C. (1989). Fundamental Statistics for the Behavioral Sciences, 2nd. Ed., PWS-Kent Publishing Company-Boston. 2- Blalock, H.M., Jr. (1979). Social Statistics, Revised Second Edition, McGraw-Hill Book Company-New York. 3- Huck, S.W., Cormier, W.H. & Bounds, W.G., Jr. (1974). Reading Statistics and Research, Harper Collins Publishers-New York. 4- Sümbüloğlu, V. & Sümbüloğlu, K. (2002). Biyoistatistik, Hatiboğlu Yayınları 5- Hovardaoğlu, S. (1994). Davranış Bilimleri İçin İstatistik, Hatiboğlu Yayınları-Ankara 6- Canyüker, E. & Aşan, Z. (2001). Parametrik Olmayan İstatistiksel Teknikler, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları-Eskişehir. 7- SPSS Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Sevtap Cinan-Çantay Kitabevi. 8- Elmes, D.G., Kantowitz, B.G. & Roediger, H.L. (1985). Research Methods in Psychology, 2nd. Ed., West Publishing Company-New York.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024