TÜRK SOSYOLOJİ TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK SOSYOLOJİ TARİHİ Kod SSAO2028
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YÜCEL BULUT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Batılılaşma tecrübemizin bir ürünü olarak ortaya çıktığına ve temel özelliklerini bu süreç içerisinde kazandığına inandığımız Türk sosyolojisinin başlıca ilgi konularının bir değerlendirmesini yapmak ve Ziya Gökalp, Prens Sabahattin, Niyazi Berkes, Hilmi Ziya Ülken, M. Belik Kıray, Behice Boran, ޞerif Mardin vb. Türk sosyolojisine önemli katkılarda bulunmuş sosyologlarımızın düşüncelerini ve eserlerini tanıtmaktır.

İçerik

Türkiye'de sosyolojinin yaşadığı serüven, kurucu isimleri, başlıca ekoller ve Türk sosyolojisinde iz bırakmış, temsil kabiliyeti yüksek eserleri ve yaklaşımları değerlendirmek.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunumu, Ders Videosu

Kaynaklar

Baykan Sezer, Türk Sosyologları ve Eserleri I, Sosyoloji Dergisi, sy. 1, 1988-1989, s. 1-97. Baykan Sezer, Türk Sosyolojisinin Ana Sorunları, (İstanbul: Sümer Kitabevi). Baykan Sezer, "Türkiyede Sosyoloji", Sosyolojinin Ana Başlıkları, (İstanbul: İ.Ü.E.F. Yay., 1985) içinde, s. 183-206. Aynur İlyasoğlu, Türkiyede Sosyolojinin Gelişmesi ve Sosyoloji Araştırmaları, Cumhuriyetten Günümüze Türkiye Ansiklopedisi, (İstanbul: İletişim Yay.), s. 2164-2174. Lütfi Erişçi, Türkiyede Sosyolojinin Tarihçesi ve Bibliyografyası, Sosyoloji Dergisi, c. I, sy. 1, 1942. Emre Kongar, Türk Toplumbilimcileri, 2 cilt, (İstanbul: Remzi Kitabevi, I. Cilt: 1982, II. Cilt: 1988). Çağatay Özdemir (ed.), Türk Sosyolojisi, 2 cilt, Ankara: Phonex Yay., 2009. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Türk Sosyoloji Tarihi özel sayısı, 2008, c. 6, sy. 11.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024