COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Kod COGR2132
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. HASAN ÖZDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Günümüzde yaygın olarak kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve hangi konular üzerinde durduğu gibi temel CBS konu ve işleyişlerin, Coğrafya öğrencileri tarafından anlaşılmasının sağlanması ve coğrafyanın bütün alanlarında kullanılabilirliğinin ortaya konması temel amaçlarını oluşturmaktadır.

İçerik

CBS'ye giriş, mekansal veri ve türleri, veri işleme sistemleri ve yönetimi, konum belirleme ve haritalama, mekansal veri analizleri ve verinin görselleştirilmesini içeren bölümlerden oluşmaktadır. Bunda amaç, dersi alan öğrencilerin CBS'nin ne olduğu ve işleyişi hakkında teorik bilgilerin verilmesi hedeflenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Notu, e-Ders Sunumu, Ders Videosu

Kaynaklar

Aktuğ, B., Seymen, S., Kurt, M. vd. 2011. ED-50 ile TUREF Arasında Datum Dönüşümü. Harita Dergisi, sayı 146. 8-17. Bertin, J., 1967. Semiology Graphique. Mouton, Den Haag, The Netherlands. Çabuk, A. 2011. Coğrafi Bilgi Sistemleri. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2246. Eskişehir. Çelik, R.N., Ayan, T., Deniz, R., Özlüdemir, M.T. 2004. Geodetic Infrastructure ıf Turkey for GIS, GPS and Remote Sensing Application. ISPRS XXXV Proceedings. De By, R.A. and Huisman, O., 2009, Principles of Geographic Information Systems An introductory textbook, ITC, Netherlands. Fazal, S., 2008. GIS Basics. New Age International. Gedikoğlu, İ., 2000. CBS ve Uzaktan Algılama Teknikleri – 1. Mekansal Analizler. Set Ofset. Ankara. Heywood, I., Cornelius, S., Carver, S., 2011. An Intorduction to Geographical Information Systems, Foutrh Edition, Pearson. England. Jones, C.B. 1997. Geographical Information Systems and Computer Cartography. Longman. UK. Lo, C.P. and Yeung, A.K.W., 2005. Concepts and Techniques of Geographic Information Systems. Prentice Hall. Longley, P.A., Goodchild, M.F., Maguire, D.J. and Rhind, W.W., 2011. Geographic Information Systems & Science. Third Edition, John Wiley & Sons, USA. Turoğlu, H., 2008, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Temel Esasları Genişletilmiş 2. Baskı. Çantay Kitabevi. İstanbul. Yomralıoğlu, T., 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Seçil Ofset. İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024