İŞLETMELERDE SAYISAL KARAR ALMA TEKNİKLERİ

İzlence Formu

Ders Adı İŞLETMELERDE SAYISAL KARAR ALMA TEKNİKLERİ Kod ILTM3221
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET HAKAN SATMAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste, bazı temel Karar Alma (Decision Making) ve ilgili Yöneylem Araştırmaları (Operations Research) konularında öğrenciyi yetkin kılmak, işletme problemlerini birer karar ve optimizasyon problemi gibi ele alabilme, modelleyebilme, çözümleme ve sonuçları yorumlama becerilerini kazandırmak hedef alınmıştır.

İçerik

Dersin sonunda öğrenci; doğrusal programlama, tamsayılı programlama, hedef programlama, doğrusal olmayan programlama, şebeke analizi ve proje yönetimi, ulaştırma problemleri ve kuruluş yeri seçimi, çizelgeleme ve sıralama, klasik karar kuramı (Belirlilik durumunda, risk durumunda, belirsizlik durumunda karar alma), çok kriterli karar alma yöntemleri (Electre, Topsis), oyun kuramı, simülasyonlarla stok ve kuyruk problemlerine çözüm getirme gibi konularda yetkin kılınır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin katılımı ile sınıf ortamında, algoritma ve yöntemlerin tahtada anlatıldığı, basit örneklerin yine tahtada yapıldığı ancak karmaşık problemlerin bilgisayar ve projeksiyon makinesi ile çözüldüğü bir yöntem izlenir.

Kaynaklar

Wayne L. Winston, Operations Research Applications and Algorithms, Thomson Learning. Hillier F.S., Lieberman G.J., Operations Research Consept and Cases, McGraw-Hill, 2008 Cinemre, N., Yöneylem Araştırması, Beta, 2004 Bronson R., Naadimuthu G., Operations Research, Schaum's Outlines, McGraw-Hill

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024