KENT EKONOMİSİ VE MALİ ANALİZ

İzlence Formu

Ders Adı KENT EKONOMİSİ VE MALİ ANALİZ Kod MALY3174
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. BAŞAK ERGÜDER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı kentler ve bölgesel ekonomik faaliyetlerin ortaya çıkmasını sağlayan temel ekonomik güçlerin mali analizinin yapabilmesi için gerekli bilgi ve deneyimin oluşturabilmesinin sağlanmasıdır. Göç, kentleşme, sanayileşme gibi süreçlerin de inceleneceği derste, kent ekonomisinin oluşturduğu dışsallıkların sonuçları kamusal fayda açısından incelenecektir. Böylece makro düzeyde kamu maliyesi teorisi dersi alan öğrencilere kent ekonomisi branşında maliye politikası araçları ile araştırma yapabilme becerisi kazandırılması hedeflenmektedir. Kent ekonomisi ve mali analiz dersinde, büyükşehirlerde hanehalkı, firmalar ve sermayenin mekânsal dağılımı, hanehalkı ve arazi kullanımından doğan dışsallıklar ve ekonomik güçlerin karşılıklı etkileşimini etkileyen maliye politikaları analiz edilecektir.

İçerik

Kent ekonomisi hanehalkı, firmalar ve sermayenin metropellerde mekansal örgütlenmelerine, arazi kullanımı ve yer seçimine bağlı olarak oluşan dışsallıklara ve ekonomik güçler arasındaki etkileşimle inşa edilen maliye politikalarını konu edinir.

Öğretim Yöntemleri

Sunumlar, literatür taraması.

Kaynaklar

Balaban, O.(2013), Neoliberal Yeniden Yapılanmanın Türkiye Kentleşmesine Bir Diğer Armağanı: Kentsel Dönüşümde Güncelin Gerisinde Kalmak [İstanbul: Müstesna Şehrin İstisna Hali. Der. A. Çavdar vd. ]. İstanbul: Sel, 51-81. Bayırbağ, M.(2006)“Ölçek Yaklaşımının Kent ve Bölgelerin Yükselişinin Açıklanmasındaki Katkıları Üzerine”, Praksis Dergisi, sayı:15, Ankara. Brenner, N. (2004). New State Spaces:Urban Governance and the Rescalling of Statehood. Newyork: Oxford University Press.  Brenner, vd., (edit)State/ Space: A Reader içinde Lefebvre, Space and State s.85, UK: Blackwell Publishing. Bumin,K(1990) Demokrasi Arayışında Kent, İstanbul, Ayrıntı Yay. Candan, AB ve C. Özbay (der) (2014), Yeni İstanbul Çalışmaları. İstanbul: Metis Yayınları. Castells, M.(1977), The Urban Question, London. Demir, E.(1993a), “Ekonomi Politikaları ve Kent Emekçi Aileleri”, Birikim Dergisi, sayı 48 Demir, E.(1993b), “İşgücü Piyasası ve Kent Emekçi Sınıfının Yeniden Kavramlaştırılması”, Birikim Dergisi sayı 53. Ebel, R.(1993), Research in Urban Economics: Structuring Direct and People vs. Placesi, vol.9. Ercan, F.(1996), Dünya Kentleri ve İstanbul, Toplum ve Bilim Dergisi, (74): 61-57. Ercan, F. (2000), Küreselleşme Sürecinde Yerellikler: Homojenleşme ve Fraklılaşma/ Güç ve Eşitsizlik İlişkileri Üzerine, Mübeccel Kıray İçin Yazılar,(der) içinde, s.195-235. Ersoy, M. “ Kentsel Sanayi Sektöründe Modernleşme ve Bağımlılık Okullarına Bir Eleştri”. Harvey,D. (1985) The Urbanization of Capital, Newyork: Verso Pub. Harvey, D.(2003) Sosyal Adalet ve Şehir, Metis:İstanbul. Harvey, D.(2006) Umut Mekanları, Metis:İstanbul. Gottdiener, M. (1994) The Social Production of Urban Space, USA: University of Texas. İlhan Tekeli, “Kentleşmeye Kapital Birikim Süreçleri Açısından Bakmanın Sağladığı Açıklama Olanakları, Defter Dergisi, sayı.5,İstanbul, 1988, Jacobs, J. (1970), The Economy of Cities, London: Jonathan Cape. Kahraman, T. (2013). Kent Hukukunun Yeni Yüzü: Düzenleyici Devletten

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024