OYUN TEORİSİ

İzlence Formu

Ders Adı OYUN TEORİSİ Kod IZIK4078
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. CENK GÖKÇE ADAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı, öğrencilerin özellikle işletme ve iktisat alanlarında ortaya çıkan “oyunları” kurabilmelerini ve çözmelerini sağlamaktır.

İçerik

Bir oyunu kurabilmek için gelişmiş modelleme yeteneklerinin yanı sıra belirli bir formatı uygulamaya koyma yeteneğinin bulunması gerekir. Bunu da, araştırma alanında değeri kanıtlanmış çok sayıda oyun-kurma örneği ve uygulaması yaparak bu iki yetenek kümesini geliştirmeye çalıştırmaktır. Dört grup oyun tartışılacaktır: Bunlar statik tam enformasyon oyunları, dinamik tam enformasyon oyunları, statik eksik enformasyon oyunları, ve dinamik eksik enformasyon oyunlarıdır. Bu dört grup oyuna karşılık gelen dört denge kavramları; Nash dengesi, sub-game Nash dengesi, Bayesian dengesi ve tam Bayesian dengesi ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım; Tartışma; Soru-Cevap.

Kaynaklar

- Robert Gibbons, A Primer in Game Theory, Harvester Wheatsheaf, first published 1992. - Roy Gardner, Games for Business and Economics, John Wiley & Sons, 2003. - Avinash Dixit and Susan Skeath, Games of Strategy, Norton, 2015. - H.Scott Bierman and Luis Fernandez, Game Theory with Economic Applications, Addison -Wesley 1998. - A. Dixit and B. Nalebuff, Thinking Strategically: The Competitive Edge in Business, Politics and Everyday Life, Norton Press, 1991 (non-technical and fun) - You will get more out of the lecture if you read both the lecture notes and the relevant textbook chapter before each lecture.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024