GÜNEŞİN DÜNYA İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

İzlence Formu

Ders Adı GÜNEŞİN DÜNYA İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Kod ASTR7053
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ADNAN ÖKTEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Endüstri çağı ile beraber son yüzyıl içinde Dünya'nın global iklim sisteminde görülen değişimler her yönü ile insanlık açısından çok önemli hale gelmiştir. Güneş'in ışımagücündeki değişimler Dünya iklimini etkilemektedir. Işımagücündeki kısa ve uzun dönemli değişimlerin Dünya'nın farklı atmosfer tabakalarını nasıl etkilediği ve global iklimi yani klimatolojik verileri (yağış, bulutluluk, rüzgar, okyanuslar, osilasyonlar, elninolar vs açısından) nasıl değiştirdiği ve nasıl bir fiziksel sürecin işlediği dersin içeriği kapsamındadır.

İçerik

Güneş'in ışımagücündeki değişimlerin Dünya iklimine etkileri, iklim sisteminden sorumlu mekanizmalar, Güneş-Dünya etkileşimleri konuları işlenecektir. Güneş'in ışımagücünün kısa ve uzun dönemli değişimler göstermesi iklim üzerinde etkili olmaktadır. Dünya'nın farklı atmosfer tabakalarındaki etkiler ve global iklimdeki veya klimatolojik verilerdeki (yağış, bulutluluk, rüzgar, okyanuslar, osilasyonalr, elninolar vs açısından) değişimler ve bunların fiziksel nedenleri bu dersin kapsamındadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunum anlatımı, Tartışma, Uygulama, Proje çalışması.

Kaynaklar

Solar Variability and Terrestrial Climate, Dr. Tony Phillips http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/08jan_sunclimate/ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SOLAR ACTIVITY: A DOMINANT FACTOR IN CLIMATE DYNAMICS, By Dr Theodor Landscheidt Schroeter Institute for Research in Cycles of Solar Activity, Nova Scotia, Canada (http://www.john-daly.com/solar/solar.htm) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- What do we really know about the Sun-climate connection? Eigil Friis-Christensen and Henrik Svensmark Solar-Terrestrial Physics Division, Danish Meteorological Institute, lyngbyvej 100, DK-2100 Copenhagen Ø, Denmark, E-mail: Eigil.Friis@dmi.dk http://www-ssc.igpp.ucla.edu/IASTP/43/ --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://www.atmos.ucla.edu/~liougst/Lecture/Lecture_16.pdf (University of California, Los Angeles) ----------------------------------------------------------------------------------------------------- http://users.ece.gatech.edu/~alan/ECE4833/Lectures/Lecture1ClimateChange.pdf (Georgia Institute of Technology-USA) ------------------------------------------------------------------------------------------------------ http://esa-spaceweather.net/spweather/workshops/eswwII/proc/Session2/ESTECsww_20051.pdf -------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://www.liv.ac.uk/~jan/teaching/References/Marsh%20%26%20Svensmark%202003.PDF ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- https://workspace.imperial.ac.uk/climatechange/Public/pdfs/Briefing%20Papers/Solar%20Influences%20on%20Climate.pdf (Emperial College-İngiltere) -----------------------------------------------------------------------

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024