İLERİ ASTROMETRİ I

İzlence Formu

Ders Adı İLERİ ASTROMETRİ I Kod ASTR7037
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ADNAN ÖKTEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

"İleri Astrometri I" dersinde Konum Astronomisi, CCD görüntülerinin alınması ve verilerin indirgemesi yanı sıra yıldızların koordinatlarının bulunması, kataloglanması, bilinmeyen cismin koordinatlarının hesaplanması, referans çerçevelerin oluşturulması da keza amaçlanmaktadır.

İçerik

Astrometri zamanın bir fonksiyonu olarak gökcisimlerinin hassas koordinatlarını ve hareketlerini sağlayan her şeyi kapsar. Bunlar gözlem tekniklerini, aletleri, gözlem verisinin analizi ve işlenmesini, referans sistemler ve çerçeveleri içerir. Astrometri teleskopların yönlendirilmesinden, uydu seyri ve takip sistemlerine kadar astronominin diğer bütün alanlarının temelini oluşturur.

Öğretim Yöntemleri

Sunum anlatımı, Tartışma, Uygulama, Proje çalışması.

Kaynaklar

Konu ile ilgili Literatür yanı sıra Explanatory Supplement to the Astronomical Almanac,(2006) P. Kenneth Seidelmann?ın hazırladığı kitap referans kitabı olarak alınacak, Astronomical Almanac?lardan yararlanılacak ve diğer litaratür bilgileri kullanılacaktır. Ayrıca çeşitli (MaxIM DL, Astrometrica, Sky Image Processor gibi)paket programların [göksel koordinatların bulunmasına ve yörünge hesabına yönelik] nasıl kullanılacağı öğretilecektir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024