MERA AMENAJMANI

İzlence Formu

Ders Adı MERA AMENAJMANI Kod ORMU4013-A
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FERHAT GÖKBULAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Orman gibi yenilenebilir bir doğal kaynak olan meraları , orman mühendisi teknik elemanın objesi olan orman ekositemleri ile birlikte değerlendirebilmesi ve bu kaynaktan faydalanmanın esaslarını öğrenmesidir..Ülkemizin önemli bir kısmını kaplayan yarı kurak alanlardan faydalanma ve yaban hayatının da doğal yaşam alanı olan orman meralarının tanınmasıdır.

İçerik

Doğal meraların tanımı, yarı-kurak ve kurak alanların ekolojik yapısı , bitki örtüsü ve toprak özellikleri, ülkemizdeki doğal mera alanlarının özellikleri, orman ve mera vejetasyonunun birlikteliği ve ilişkileri, doğal mera ekosistemlerinin yapısı. Mera bitkilerinin otlanmaya karşı tepkileri, Orman dışı ,orman içi ve alpin meraların yapısı, mera bitkileri ve mera vejetasyonu ölçme teknikleri, mera durumunun belirlenmesi ,klimaks mera bitkileri ve mera kaynağından yararlanma yöntemleri, mera kapasitesinin saptanması ve ıslah ve faydalanma planlarının yapımına yönelik temel esaslar.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, arazide ders.

Kaynaklar

Ders notları, günlük ders çıktıları Çayır-Mera Amenajmanı, Murat Altın, Tekirdağ N. Kemal Üniv.Yayınları, no; 222, 1994 Çayır- Mera ıslahı, M.Altın; A.Gökkuş; Ali Koç. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Gn. Md.lüğü yayınları. 2005 Türkiyenin Çayır ve Mera Bitkileri . Editör Prof. Dr. Yunus Serim, T. Ve Köy. İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Md. lüğü yayınları. 2008

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024