SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Kod TURZ1045
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GÜL PINAR GÜLBOY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Siyaset/Politika Biliminin temel kavram, konu, kurumların tarihsel süreç içindeki gelişiminin öğrenilmesi ve siyasal hayat ile ülke ve dünya siyasetinin temel olgularının ve işleyişinin anlaşılmasını sağlamaktır.

İçerik

Bu derste ortak değerlerin paylaşım sürecinde, iktisat teorisinin verdiği yanıtları tartışan öğrenciye aynı paylaşımın siyasal olarak nasıl yansıdığı tartışılacaktır. İnsanların grup haline gelişinden başlayarak, erken dönem devlet teorileri ele alınacaktır. Bir devlet içinde "iktidar" olmanın, iktidarın yapısının otoriter ya da demokratik olması, devletin doğuda-batıda, kuzeyde-güneyde olması ve gelişmiş ya da azgelişmiş olması ile bu siyasal yapısının ne tür bağlantısı olduğuna ilişkin yürütülmüş eski tartışmaların irdelenmesi. Karar alma süreci ve işleyişi, inanç ve milliyetçilik üzerine politikanın nasıl biçimlendiği, medya ve iletişim araçlarını kontrol ederek ekonomik ve siyasal kararlar etkilenebilir mi? İdeolojiler, siyasal partiler ve çıkar gruplarının sosyal, ekonomik ve siyasal olarak toplumsal yapıyı nasıl biçimlendirir? Bu derste yanıtlanmaya çalışılan sorular olacaktır. Böylelikle, çağdaş siyasal gelişme ve tartışmalara öğrencinin teorik alt yapısını hazırlayarak, yanıtlar vermesini sağlayacak kültürel alt yapıyı kurmak bu dersin hedefi olacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Klasik eğitim yöntemleri yanı sıra zamanla derse eklenecek görsel materyaller, film ve belgesel gibi, bu dersin öğrencide daha kalıcı olması hedeflenmektedir.

Kaynaklar

Siyaset, Andrwe Heywood, Adres Yayinlari Birse Ors, Siyasi Ideolojiler, Bilgi Universitesi Yayinlari Siyaset Bilimine Giriş, Esat Çam, Der Yayınları Siyaset Bilimi, Davut Dursun-Mustafa Altunoğlu, 2014 AÖF Yayınları Siyaset Bilimine Giriş, Bülent Daver,1982, Ankara, Siyasal Kitabevi Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024