ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ

İzlence Formu

Ders Adı ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Kod ORMU4068-B
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUVAFFAK OSMAN ENGÜR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ormancılıkta ergonomi, farklı ormancılık işlerinde ergonomik problemler ve iyileştirmeler, ormancılıkta iş sağlığı ve güvenliği, orman işlerinde kullanılan metotlar ve teknolojiler, iş etüdü, odun hasadı (devirme, dal temizleme, boylama, kabuk soyma ve sınıflandırma) konularında temel bilgi vermek. Kesilecek ağaçların işaretlenmesi - dikili damga ve üretim süreci ile ilgili pratiğe yönelik beceri kazandırmak.

İçerik

Ergonomiye giriş ve temel kavramlar, İnsan ve iş, Ormancılıkta iş çevresi (biyolojik ve fiziksel faktörler, teknolojik ve organizasyonel faktörler), Ormancılıkta iş sağlığı ve güvenliği, İş etüdü, Orman işçilerinin çalışma koşulları, Orman işlerinin özellikleri, Orman işlerinde kullanılan araçlar ve makineler, Odun hasadı (Devirme, dal temizleme, boylama, kabuk soyma, sınıflandırma ), Planlama, Kesilecek ağaçları işaretleme, Teknikler

Öğretim Yöntemleri

Sunum Şeklinde Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Alanda grup çalışması

Kaynaklar

Ormancılık İş Bilgisi Kitabı (Melikşah YILDIRIM, 1989) Ormancılık İş Bilgisi Ders Notları (Osman ENGÜR) Ağaç Kesim Teknikleri ve İş Güvenliği (Osman ENGÜR, ORKOOP,2006) Tree Harvesting techniques (K.A.G. STAFF, N.A.WIKSTEN, 1984) Safety and health in forestry work (ILO,1998) Introduction to Ergonomics (R.S. BRIDGER, 2003)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024