UYGARLIK TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı UYGARLIK TARİHİ Kod EKMT1009
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT METİNSOY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste, öncelikle, insanlık tarihinin genel bir değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Uygarlık ve uygarlıklar etrafında yaşanan tartışmaların Avrupa-merkezci olmayan bir perspektiften değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu dersin amacı temel olarak insanoğlunun ulusal, bölgesel, etnik, dinsel ve cinsel sınırları ve kimliklerini aşan evrensel ölçekteki tarihidir. Dersin temel amacı, insanoğlunun kendi yaşamının öznesi olduğunu göstermektir. Bir başka nokta ise, insanoğlunun sahip olduğu tüm yaşamsal özelliklerin ve kimliklerin tarihsel olduğu, zamanla değişim dönüştüğünün anlaşılmasıdır.

İçerik

İnsanlığın ilk uygarlıkların ortaya çıktığı dönemden günümüzde temel dönüm noktaları, tarihte bugünkü insanlığı yaratan önemli teknolojik, ekonomik, kültürel, toplumsal ve yönetimsel gelişmeler ve modern toplumun oluşmasında etkili olan süreçler ve dinamikler.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim üyesinin sunuşları, powerpoint sunumlar, belgesel ve film gösterimleri

Kaynaklar

Ders kitapları, powerpoint sunumlar, belgeseller: William H. McNeill, Dünya Tarihi. Ankara: İmge Kitabevi, 2013. James C. Davis, İnsanın Hikâyesi. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2005. Clive Ponting, Yeni Bir Bakış Açısıyla Dünya Tarihi. İstanbul: Alfa, 2013. Belgesel: Büyük Dünya Tarihi, Yönetmen ve Sunucu: Andrew Marr, BBC Production.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024