ŞEHİR EKONOMİSİ

İzlence Formu

Ders Adı ŞEHİR EKONOMİSİ Kod IKTT4300
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AHMET KALA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Derste pazar ekonomilerinde kent arazisi ve mülkiyet ilişkileri, değer, değerin değişimi, rant ilişkileri ile planlama kararlarının bu bileşenlere ve süreçlere olan etkileri yanı sıra rant kontrolü üzerine bilgi birikimi oluşturmak, günümüz kentsel dinamiklerini bu çerçevede yorumlayabilme yetisi kazanmak amaçlanmaktadır.

İçerik

Ders temel olarak ekonomik teori ile pazar ekonomilerinde kentsel planlamanın amaçları ve işlevleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Fiziksel çevrede değer, değerin oluşumu, dağılımı; kent arazisi ve mülkiyet açısından değerin ölçülmesi; rant ilişkileri ve bu ilişkilere getirilen farklı yaklaşımlar ağırlıklı konuları oluşturmaktadır. Mülk piyasalarında değeri ve davranışı gözlemlemek açısından plan kararları, yatırım, gelişme, yenileme ve iyileştirme kararları; mülk piyasalarında davranışsal kalıplar; mülkiyet hakkı formları; rant kontrolü ve diğer kontrol araçları ana başlıklardan bazılarıdır.

Öğretim Yöntemleri

Yüz yüze, görsel ders materyalini kapsayan sunu dizisi üzerine tartışma

Kaynaklar

- İstanbul Esnaf Tarihi Tahlilleri İstanbul Esnaf Birlikleri ve Nizamları 1, İBB yayınları, Prof. Dr. Ahmet KALA, 1998, İstanbul. -Şehir ve Kültür: İSTANBUL T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yayını, Editör: Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, 2010, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024