MATEMATİKSEL DİNAMİK İKTİSAT

İzlence Formu

Ders Adı MATEMATİKSEL DİNAMİK İKTİSAT Kod IZIK3055
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. CENK GÖKÇE ADAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilere, daha ilginç, daha karmaşık ve daha geniş ekonomik modelleri anlamak için ek matematiksel araçlar sunmaktır. Bu nedenle dersin ilgi odağı dinamik iktisattır.

İçerik

Dinamiklik terimi, iktisadi çözümlemeye uygulandığı şekliyle, ya nesneyi izlemeyi ve değişkenlerin özel zaman patikalarını incelemeyi, ya da yeterli bir süre içinde söz konusu değişkenlerin belli bazı (denge) değerlere yakınsayıp yakınsamadıklarını belirlemeyi amaçlayan çözümleme tipini ifade etmektedir. Durağanlık ve karşılaştırmalı durağanlık çalışmalarında ortaya çıkan ciddi bir boşluğu doldurduğu için, bu tür bir bilgi önemlidir. Dinamik çözümlemenin ilginç bir özelliği de, zaman düşüncesini işin içine açık bir biçimde sokan değişkenlerin zamanlamasıdır. Zaman ya sürekli ya da kesikli bir değişken olarak ele alınabilir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, tartışma ve soru-cevap.

Kaynaklar

- Fundamental Methods of Mathematical Economics, Alpha Chiang and Kevin Wainwright, 4th Edition, McGraw-Hill, 2005. - Mathematical Economics, Carl P. Simon and Lawrence Blume, Norton, 1994. - Essential Mathematics for Economic Analysis, Knut Sydsater and Peter Hammond, 3rd Edition, Prentice Hall, 2008.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024