KANTİTATİF İKTİSAT II

İzlence Formu

Ders Adı KANTİTATİF İKTİSAT II Kod IZIK2093
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÖNDER YERLİKAYA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersi hedefi “kısıtlı optimizasyon” ve “kısıtsız optimizasyon” da kullanılan tekniklerinin derin bir şekilde anlaşılmasını ve bu teknikleri çeşitli iktisadi problemlere öğrencilerin uygulamasını sağlamaktır.

İçerik

İktisat, büyük ölçüde, bir seçim yapma bilimidir. Örneğin belirli düzeyde çıktı üretimi gibi bir iktisadi proje uygulamak istendiğinde, bunu gerçekleştirmenin genellikle alternatif birçok yolu vardır. Bu alternatiflerden birisi veya daha fazlası belirli bir ölçüt açısından ötekilere göre daha arzulanır olacaktır ve optimizasyon probleminin özü, belirlenmiş bu ölçüte göre olanaklı en iyi alternatifin seçilmesinden ibarettir. İktisatta alternatifler arasında seçim yapmada en çok kullanılan ölçüt herhangi bir şeyi maksimum yapma ya da minimum yapma amacıdır.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım; Tartışma; Soru-Cevap.

Kaynaklar

- The main textbook for this course: Alpha C. Chiang and Kevin Wainwright, Fundamental Methods of Mathematical Economics, 4th Edition, McGraw-Hill, 2005. - Carl P. Simon and Lawrence Blume, Mathematics for Economists, Norton, 1994. - Knut Sydsater and Peter Hammond, Essential Mathematics for Economic Analysis, 3rd Edition, Prentice Hall, 2008. - A. Stevenson, V. Muscatelli, and M. Gregory, Macroeconomic Theory and Stabilisation Policy, chapter 9.3. Philip Allan, 1988. - O. Blanchard, Macroeconomics, chapter 26.1, Prentice Hall.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024