MATEMATİKSEL İKTİSAT

İzlence Formu

Ders Adı MATEMATİKSEL İKTİSAT Kod IZIK3044
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. CENK GÖKÇE ADAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilere, daha ilginç, daha karmaşık ve daha geniş ekonomik modelleri anlamak için ek matematiksel araçlar sunmaktır. Bu nedenle dersin ilgi odağı oyun teorisi ve dinamik iktisattır.

İçerik

Oligopol Teorisi: Cournot ve Bertrand Oligopol Teorileri - Oyun Teorisine Giriş - Nash Dengesi - Simültane ve Tam Bilginin olduğu Oyunlar – Sıralı Oyunlar -Karma Strateji - Eksik Bilgili Oyunlar - Sinyal Veren Oyunlar - Asil Vekil Arasındaki Oyunlar - İki Aşamalı Oyunlar - İktisadi Dinamiklik ve Entegral -Sürekli Zamanlı Birinci Mertebe Türevsel Denklemler - Piyasa Fiyatının Dinamikliği - Sürekli Zamanlı İkinci Mertebe Türevsel Denklemler - Fiyat Beklentilerini İçeren bir Piyasa Modeli - Enflasyon ve İşsizlik Arasındaki Etkileşim - Yüksek Mertebe Doğrusal Türevsel Denklemler.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, tartışma ve soru-cevap.

Kaynaklar

- Thinking Strategically: The Competitive Edge in Business, Politics and Everyday Life, A. Dixit and B. Nalebuff, Norton Press, 1991 (non-technical and fun). - Games for Business and Economics, Roy Gardner, John Wiley & Sons, 2003. - A Primer in Game Theory, Robert Gibbons, Harvester Wheatsheaf, first published 1992. - Fundamental Methods of Mathematical Economics, Alpha Chiang and Kevin Wainwright, 4th Edition, McGraw-Hill, 2005. - Mathematics for Economists, Carl P. Simon and Lawrence Blume, Norton, 1994. - Essential Mathematics for Economic Analysis, Knut Sydsater, Peter Hammond, and Arne Strøm 4th Edition, Pearson Education, 2012.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024