YEM ANALİZ METODLARI

İzlence Formu

Ders Adı YEM ANALİZ METODLARI Kod HBBH9034
Kredi 3 AKTS 9
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜLCAN DEMİREL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yemler hakkında genel değerlendirilme yapılması, yemlerden örnek alınarak analize hazırlanması, yem maddelerinde duyusal, fiziksel, mikroskobik ve ham besin madde (Weende Analiz Yöntemi, NDF, ADF gibi) analiz yöntemleri ile enerji değerlerinin belirlenmesinde kullanılan metotlar (klasik metotlar, kimyasal metotlar) ve bunların yapılışları hakkında bilgi aktarılmaktadır.

İçerik

Yemler hakkında genel değerlendirilme yapılması, yemlerden örnek alınarak analize hazırlanması, yem maddelerinde duyusal, fiziksel, mikroskobik ve ham besin madde (Weende Analiz Yöntemi, NDF, ADF gibi) analiz yöntemleri ile enerji değerlerinin belirlenmesinde kullanılan metotlar (klasik metotlar, kimyasal metotlar…) ve bunların yapılışları hakkında bilgi aktarılmaktadır. Ayrıca yem hammaddeleri ve karma yemlerde mineral ve vitamin tayin yöntemleri ile karma yemlerde yem oranlarının tahmin edilmesi ve yem katkı maddeleri için nitelik testlerinin yapılması yanında yemlerin sindirilme derecelerinin in vivo ve in vitro olarak tespiti de anlatılmaktadır

Öğretim Yöntemleri

Teorik; ders notları ve yardımcı kaynaklardan bilgi aktarımı yanında araştırmaya yönelik olarak kısa ödev ya da seminer konuları verilerek öğrencinin interaktif olarak derse katılımı sağlanmaktadır. Uygulama; laboratuar imkanları dahilinde ders konusunu oluşturan analizlerin yaptırılması sağlanarak öğrencinin uygulamalı olarak derse katılımı sağlanmaktadır.

Kaynaklar

Animal Nutrition; (McDonald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F.D Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., A. Şehu, Hayvan besleme ve beslenme hastalıkları. 2011. Ankara. Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., A. Şehu, Yemler , yem hijyeni ve teknolojisi. 2011. Ankara. Basic Animal Nutrition and Feeding; (Church D.C., Pond, W.G.)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024