ABD DIŞ POLİTİKASI

İzlence Formu

Ders Adı ABD DIŞ POLİTİKASI Kod SBUL4300
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AHMET ÖZTÜRK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarihi süreç içerisinde ABD'nin uluslararası sistemdeki yeri ile u. politikadaki etki ve nüfuz potansiyelinin açıklanarak bu ülkenin bölgesel ve küresel sorunlara yaklaşımını anlamak.

İçerik

Amerikan dış politikasının oluşturulması, ABD dış pol. uygulamasının teori ve pratiği, Amerikan dış politikasının arka planı ve dinamikleri. İzolasyonculuk ve müdahalecilik arasında Amerikan dış politikası; İkinci Dünya Savaşı ve Amerikan dış politikası; Soğuk Savaş, Çevreleme ve iki kutuplu uluslararası sistem; Soğuk Savaşın sona ermesi, Clitnton dönemi Amerikan dış politikası; 11 Eylül etkisi ve Bush ve Obama dönemlerinin karşılaştırılması; 11 Eylül ve sonrası, tek tarafçılık ve Amerikan gücünün günümüzde ve gelecekte zorlayacak sorunlar, gelişmeler, uluslar arası yükselen aktörler. ABD-Latin Amerika, Avrupa, Rusya ve Çin, Asya Pasifik, Afrika, Ortadoğu ilişkileri.

Öğretim Yöntemleri

Sınıf içi anlatım yanında dersin içeriği ve konular hakkında soru-cevap, değerlendirme ve tartışmaya açık bir ders yöntemi ile interaktif öğrenmeye imkan verilecektir. Sınıf ortamı ve kurum imkanları izin verdiği hallerde görseller ve video belgeseller de izlettirilebilecektir.

Kaynaklar

Hook, StevenW. and John Spanier. 2007. American Foreign Policy Since World War II, 17th Edition Washington, DC: CQ Press. C. Çakmak, A. Öztürk, 2011, Yakın Dönem Amerikan Dış Politikası, Nobel Yayıncılık. Michael Cox, Doug Stokes, 2012, US Foreign Policy, Oxford, OUP. S.E. Ambrose, Rise to Globalism: American Foreign Policy since 1938,C. W. Kegley, E. R. Wittkopt, American Foreign Policy, Palgrave, 2002. Diğer okumalar: İlgili güncel makaleler.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024