CUMHURİYETİN TOPLUMSAL TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı CUMHURİYETİN TOPLUMSAL TARİHİ Kod SBUL4301
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT METİNSOY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarih yazımımızda fazlaca yer alan bürokratlar, devlet kurumları ve yasal gelişmeler yerine bu derste toplumun geniş kesimlerinin yaşam deneyimleri, sıradan insanları ilgilendiren olay, olgu ve süreçler; sıradan insanların devletle girdikleri gündelik ilişkiler incelenecektir. Dersin temel amacı, tarihe ve siyasete toplumsal dinamikler çerçevesinden bakma alışkanlığı ve yakın tarihe daha objektif ve eleştirel bir gözle bakma becerisi geliştirmektir.

İçerik

Bu derste Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar Türkiye’nin geçirdiği toplumsal değişim ve dönüşüm süreci ele alınacaktır. Derste, “aşağıdan tarih” ve “mikro tarih” yaklaşımlarıyla ve yeni arşiv kaynaklarına dayanılarak, tarihçiliğimizde ihmal edilmiş farklı toplumsal kesimlerin yaşam deneyimleri, sesleri, hayatta kalma stratejileri mercek altına alınacaktır. Siyaseti ve devlet yöneticilerini alttan alta etkileyen gündelik yaşamdaki gelişmeler, mücadeleler ve devlet ile toplum arasındaki gündelik ilişkiler ortaya koyulacaktır. Çalışma hayatından eğlence hayatına; kadın hakları ve toplumsal cinsiyet ilişkilerinden farklı azınlık grupların yaşam deneyimlerine; dinsel yaşamdan popüler müzik ve sinemaya; işçi sınıfı hareketlerinden köylülere ve köylü isyanlarına; kırdan kente göç ve kentleşme olgusundan kentsel dönüşüme; gençlik hareketlerinden spor alanındaki yaşanan gelişmelere, insanların gündelik yaşamlarında en çok yer kaplayan deneyimleri incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Ders, öğretim üyesinin powerpoint sunumlarını takiben sınıf içi tartışmalar ve yeri geldiğinde konuya dair sinema, belgesel ve müzik dinletileri çerçevesinde ilerleyecektir.

Kaynaklar

Esra Danacıoğlu, Geçmişin İzleri: Yanıbaşımızdaki Tarih İçin Bir Kılavuz. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001. Peter Burke, Tarih ve Toplumsal Kuram. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2000. Georg Iggers, Bilimsel Nesnellikten Postmodernizme Yirminci Yüzyılda Tarih Yazımı. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2000. Immanuel Wallerstein ve diğerleri (ed.), Gulbenkian Komisyonu-Sosyal Bilimleri Açın. İstanbul: Metis Yayınevi, 1996. Murat Metinsoy, İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye: Savaş ve Gündelik Yaşam. İstanbul: Homer Kitabevi, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024