TOPLUMSAL TARİH ÇALIŞMALARI

İzlence Formu

Ders Adı TOPLUMSAL TARİH ÇALIŞMALARI Kod SBUL4313
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT METİNSOY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders, dördüncü sınıf öğrencilerinin mezuniyet öncesinde kendi belirledikleri bir alanda ve konuda bağımsız araştırma yapma, bilgiye ulaşma, bilgiyi yorumlama ve araştırma bulgularını bilimsel-akademik bir makale/ödev şeklinde sunma becerilerini ve deneyimlerini geliştirme amacı taşımaktadır. Dersin bir diğer amacı da öğrencilere Türkiye'nin siyasal ve sosyal hayatına ilişkin, daha çok makro ve kurumsal yapılar ve bürokrat ve orta sınıf özneler yerine, sıradan insanları ilgilendiren ve taşrayı merkeze alan bir perspektifle mikro konulardan yola çıkarak makro sosyal, siyasi, kültürel yapılara ve bu yapıların değişim ve dönüşümüne ilişkin çıkarımlar yapma becerisi edindirmektir.

İçerik

Derste öğrencilerin Cumhuriyet Türkiyesi'nin özellikle taşrada ve gündelik yaşamda kadınların yaşamı ve siyasetle ilişkileri, toplumsal cinsiyet, işçiler, köylüler, esnaf, laik reformlar, popüler müzik, halk kültürü, sinema, medya, basın, yayın, mizah kültürü, moda, kılık kıyafet, yeme içme kültürü ve gıda endüstrisi, edebiyat gibi konularda daha mikro ölçekli sosyal tarih, gündelik yaşam tarihi ve tarihsel sosyoloji yaklaşımlarıyla araştırma yapmaları beklenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Derste öncelikle öğrencilerin tarihsel sosyoloji, sosyal tarih, gündelik yaşam tarihi ve Cumhuriyet tarihinin kaynakları ve metodolojileri üzerine teorik ve metodolojik okumalar yapması istenecektir. Öğretim üyesinin rehberliğinde hazırlanan araştırma projelerinin dönem sonunda birer ödeve dönüşmesi sağlanacaktır.

Kaynaklar

Peter Burke, Tarih ve Toplumsal Kuram. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, Georg Iggers, 20. Yüzyılda Tarih Yazımı.İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, Esra Danacıoğlu, Geçmiş Zamanın İzinde: Yanıbaşımızdaki Tarih İçin Bir Kılavuz. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024