TOPLUMSAL HAREKETLER ÇALIŞMALARI

İzlence Formu

Ders Adı TOPLUMSAL HAREKETLER ÇALIŞMALARI Kod SBUL4308
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ALİME LEYLA SANLI OLUÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencileri politik kültür konusunda bilgilendirmek, toplumsal hareketlerin evrimi konusunda bilgi sahibi kılmak ve toplumsal hareketler ile tanışık hale getirmek.

İçerik

Modernitenin yerini post-moderniteye bıraktığı iddialarının tartışıldığı ve küreselleşmenin önüne geçilemez bir süreç olarak algılandığı günümüzde, politik kültürdeki değişimler de dikkate değerdir. Derste, bu değişimlere eşlik eden toplumsal hareketleri, öncekilerden farklı kılan özellikler tartışılacak, örneğin çevreci, feminist ya da etnik hareketlerin karakterleri incelenecek; cemaat-bireysellik, eşitlik- farklılık, yerellik-küresellik gerilimlerine vurgu yapılacak, bu hareketlerin sürekliliği-süreksizliği sorununa eğilinecektir. Ders, Türkiye’de yeni toplumsal hareketlerin varlığını ve niteliğini sorgulamak suretiyle, Türkiye’ye de ayrıca odaklanacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı, soru-cevap sistemiyle tartışma, Powerpoint sunumu, belgeseller gibi görsel materyallerle dersin zenginleştirilmesi

Kaynaklar

Leyla Sanlı (yay. haz.),Toplumsal Hareketler Konuşuyor, İstanbul : Alan Yayıncılık, 2003.Alain Touraine, Birlikte Yaşayabilecek miyiz?: Eşitliklerimiz ve Farklılıklarımız, İstanbul : YKY, 2002.Anthony Giddens, Sağ ve Solun Ötesinde, Cambridge, UK : Polity Press, 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024