YİRMİNCİ YÜZYIL TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı YİRMİNCİ YÜZYIL TARİHİ Kod SBUL3276
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT METİNSOY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İçinde yaşadığımız dünyanın karmaşıklığını, kendimizi ve bu dünya ile birlikte nereye doğru gittiğimizi anlamanın en temel yolu geçen yüzyılda dünyaya şekil veren dinamikleri incelemek ve irdelemektir. Bu anlamda 20. yüzyılı anlamak varoluşsal bir niteliğe sahiptir. Bu derste insanlık tarihinin geride bıraktığımız son, fakat dünya tarihini geçmiş binlerce yıldan çok daha derinden ve çok daha hızlı değiştiren yüzyılının dönüm noktaları incelenecektir. Yüzyıla damgasını vuran siyasi gelişmeler yanında, siyasal gelişmelerin arka planındaki toplumsal, ekonomik, kültürel dinamikler de vurgulanacaktır. Derste, sadece devletlerin değil, insan yaşamının bütünsel anlamda hangi sebeplerle ve nasıl değişip dönüştüğü tartışılacaktır. Farklı tarihçilerin farklı tarihsel dönemlerle ilgili görüşleri ve yorumları karşılaştırmalı bir biçimde tartışılmaya çalışılacaktır. Klasik tarih yazımında bilinç dışına itilmiş grupların ve olayların günümüz dünyasının oluşmasındaki rollerinin altı çizilerek, insanlığa etkisi ortaya konulacaktır. Bu dersin diğer bir amacı da tarih yorumlarıyla siyasetin ilişkisi; olgu ile yorum arasındaki fark; tarihsel değişim, süreklilik, nedensellik gibi kilit kavramların tarihi anlamadaki rolleri; tarihsel gelişmeleri güncel çarpıtmalardan uzak ve kritik bir gözle okuyarak anlamanın önemi gibi konular üzerinden tarihe ve tarihi yorumlamaya yönelik objektif, çok boyutlu ve sorgulayıcı bir bakış açısı ve yorumlama becerisi edinilmesidir.

İçerik

Derste 20.yüzyılı hazırlayan 19. yüzyılın son çeyreğinden başlayarak 21. yüzyıla dek dünyada insanlığı etkileyen temel dönüm noktası niteliğindeki teknolojik, bilimsel, ekonomik, sosyolojik, siyasi, diplomatik ve kültürel gelişmeler incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Dersler 50’şer dakikalık 3 oturum şeklinde yapılacaktır. İlk oturumda öğretim üyesinin sunumunun ardından, ikinci oturumda konuyla ilgili belgesel veya film gösterimi yapılacaktır. İkinci oturumun sonunda da bu haftanın konusu belgesel ve filmlerin de ışığında tartışılacaktır.

Kaynaklar

Okuma Paketine Ek Kitaplar (İşaretli olanlar zorunludur) * Eric Hobsbawm, Kısa 20. Yüzyıl: Aşırılıklar Çağı, 1914-1991 (İstanbul: Everest, 2006). * Oral Sander, Siyasi Tarih II, 1914-1994 (Ankara: İmge Kitabevi, 1998). * Sina Akşin, 20. Yüzyıl Tarihi (İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2014). Gökçen Alpkaya & Faruk Alpkaya, 20. Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi (İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2014) Stephen J. Lee, Avrupa Tarihinden Kesitler: 1789-1980 (Ankara: Dost Kitabevi, 1982). Mark Mazower, Karanlık Kıta: Avrupa’nın 20. Yüzyılı (İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2003). J.M. Roberts, Yirminci Yüzyıl Tarihi (Ankara: Dost Kitabevi, 2003). Carter Vaughn Findley, & John Alexander Rothney, Twentieth-Century World (Belmont: Wadsworth, 2011). Ivan T. Berend, 20. Yüzyıl Avrupa İktisat Tarihi (İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2011).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024