ULUSLARARASI ENERJİ GÜVENLİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı ULUSLARARASI ENERJİ GÜVENLİĞİ Kod SBUL3281
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Uluslararası Enerji Güvenliğinin ekonomik, siyasi, askeri, çevresel, sosyolojik boyutlarını enerji sektörü ile ilgili aktörlerin faaliyetleri çerçevesinde incelemek

İçerik

Enerji bir ülkenin stratejilerini, ulusal gücünü ve uluslararası ilişkilerini belirleyen temel unsurlardan biridir. Bu derste belli başlı ülkelerin enerji elde etme stratejileri, bunun diğer ülkeler için ne anlama geldiği ele alınmakta, üretim ve tüketiminin yeryüzündeki dağılımı enerji kaynaklarının zaman içindeki değişimi ve bu değişimin nedenleri üzerinde durulmaktadır. Dersin amacı uluslararası enerji güvenliği ve küresel enerji politikalarının seyrine dair bilgi vermektir.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders büyük oranda öğretim üyesinin anlatımı şeklinde geçecektir. Anlatımı destekleyecek görsel ve işitsel malzemeler de kullanılacaktır. Bazı haftalar öğrencilerin katılımını sağlayacak atölye çalışmaları yapılacaktır.

Kaynaklar

Levent Aydın, Enerji Ekonomisi ve Politikaları, İstanbul: Seçkin, 2014 Timothy Mittchel, Carbon Democracy: Political Power in the Age of Oil, London Verso, 2011 Stephen Kinzer, All the Shah's Men, New Jersey: John viley & sons, 2003.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024