BÖLGESEL İNCELEMELER

İzlence Formu

Ders Adı BÖLGESEL İNCELEMELER Kod SBUL4293
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi İRFAN ÇİFTÇİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu seminer dersinde özellikle küreselleşme süreciyle sosyal bilimlerde değişen anlayış ve yaygınlaşan disiplinlerarası yaklaşımlardan faydalanılarak, dünyadaki gelişmeleri bölgeler veya bölgesel oluşumlar, gelişmeler, yapılanmalar veya sorunlar itibarıyla incelemek ve araştırmak amaçlanmaktadır.

İçerik

Yakın tarihte de olmakla birlikte ancak özellikle küreselleşmeyle birlikte ivme kazanan dünyadaki ekonomik, siyasi, kültürel vb entegrasyon hareketleri incelenecek, dersi alanların talepleri, aktüel gelişmeler ve yoğunlaşılması talep edilen Balkanlar, Afrika, Pasifik, Türkistan, Kafkasya, Kuzey Afrika vb gibi bölgeler halinde ülkeler incelenecek veya BRİÇ ülkeleri, TANAP gibi projeler bazında bölgesel gelişmeler araştırılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konuyla ilgili temel konuların anlatılması, kaynakçaların verilmesi yanında gibi yöntemlerin yanında, çeşitli sunumlar, ek okumalar, film gösterimleri ve tartışmalarla dersin zenginleştirilmesi planlanmaktadır

Kaynaklar

Ahmet Davutoğlu, 21. Yüzyıla Girerken, Türkiye'nin Uluslar arası Konumu, Çerçeve Dergisi, Mayıs-Temmuz, İstanbul, 2007; Haluk Alkan, Soğuk Savaş Sonrasında Siyasal Rejimler, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Siyasal Hayat ve Kurumlar, USAK Yayınları, Ankara, 2011; Fahir Armaoğlu, Sovyetler Birliği ile doğu Bloku'nun Yıkılması Üzerine Ortaya Çıkan Sorunlar,, Gelişmeler, 20. Yüzyıl Tarihi, 1914-1995, Alkım Yayınları, İstanbul, 2011.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024