LATİN EPİGRAFİSİNE GİRİŞ I

İzlence Formu

Ders Adı LATİN EPİGRAFİSİNE GİRİŞ I Kod LADE4038
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Latince yazılmış Eskiçağ metinlerinin anlaşılması için öncelikle çok yaygın olarak kullanılan kısaltmaların açılımları ve Latince tria nomina = üçlü isim sistemi açıklanarak Latin dilinin Eskiçağda anadil ya da iletişim dili olarak konuşulup yazıldığı bölgelerde o zamanın günlük hayatındaki kullanımının öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Eskiçağda Akdeniz'in batısında hemen tüm bölgelerde iletişim dili olarak, Akdeniz'in doğusunda ise Eski Yunancadan sonra ikinci dil olan Klasik Latin Dilinin tarihi ve edebi eserler dışında günümüze ulaşabilen en önemli belgeleri yazıtlardır. Yazıtlar Eskiçağ tarihi araştırmalarında birinci derece kaynak niteliğinde olduklarından ayrı bir önem taşımaktadırlar. Bu ders kapsamında Latince yazıtlar türlerine göre incelenerek nasıl anlaşılabileceklerinin ve ne şekilde yorumlanabileceklerinin yöntemleri öğretilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, tartışma

Kaynaklar

GORDON, Arthur E., \\\"Illustrated Introduction to Latin Epigraphy\\\", University of California Press, 1983. MOMMSEN, Theodor (Ed.), \\\"Corpus Inscriptionum Latinarum?, Berlin, 1918. DESSAU, H. (Ed.), \\\"Inscriptiones Latinae Selectae\\\", Berlin, 1892 - 1916. ALMAR, Knudd, P., \\\"Inscriptiones Latina\\\", Odense University Classical Studies, Odense University Press, 1990. SCHUMACHER, L., \\\"Römische Inschriften\\\", Reclam Verlag, Stuttgart, 1988. SCHMIDT, M. G., \\\"Einführung in die Lateinische Epigraphik\\\", Darmstadt, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024