DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR

İzlence Formu

Ders Adı DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR Kod PEMI3018
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YALÇIN KUVAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Doğa korumayla ilgili temel kavramlar, doğa-insan ilişkileri ve çevre sorunlarının nedenleri, doğa korumanın tarihsel gelişimi ve temel esasları, korunan alan yönetimi konularında öğrencileri bilgilendirmek; Dünya?da milli park anlayışı, milli parklarda planlama süreci ve taşıma kapasitesi, Türkiye?de korunan alan yönetimi ve milli park uygulamaları konularında değerlendirmeler yapmalarını sağlamak ve bakış açılarını genişletmek.

İçerik

Doğa korumayla ilgili temel kavramlar, doğa-insan ilişkileri ve çevre sorunlarının nedenleri, doğa korumanın tarihsel gelişimi, sürdürülebilir kalkınma ve çevre etiği, Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmeler, doğa korumayla ilgili örgütler, korunan alanların sınıflandırılması ve yönetim amaçları, korunan alanların temel işlevleri, Dünya'da milli park anlayışı, milli parklarda planlama süreci ve taşıma kapasitesi, Türkiye'de korunan alanlar.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap

Kaynaklar

KUVAN, Y. 2012. Doğa Koruma ve Korunan Alanlar, İstanbul Üniversitesi Yayın no:5066, Orman Fakültesi Yayın no:499, İstanbul Korunan Doğal Alanlar Sempozyumu Sözlü Bildiriler Kitabı, 2005, Isparta. AKESEN, A. 2002. Milli Park ve Eşdeğer Korunan Alanların Sürdürülebilir Yönetimi, Politika ve İlkeleri. Türkiye Dağları 1. Ulusal Sempozyumu, Kastamonu. KUVAN, Y. 2002. Korunan Alan-Turizm İlişkilerine Yönelik Kavramsal İrdeleme (A Conceptual Study Towards Protected Area-Tourism Relations), Proc. 1th Tourism Congress of Mediterranean Countries-Tourism in Mediterranean From Past To Future, Antalya, s:419-428. KUVAN, Y., 2012, Doğa Koruma ve Korunan Alanlar, İ.Ü Yayın No:5066, Orman Fakültesi Yayın No:499, ISBN:975-978-404-914-5 KUVAN, Y. 1999. Korunan Alan Yönetiminin Genel Esasları ile Ülkemizdeki ve Bolu Yöresindeki Korunan Alanların Bir Değerlendirmesi, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, Cilt 49, Sayı 1-2-3-4, s: 65-75. KUVAN, Y. 2005. Korunan Alan Yönetiminde Etkinliğin Önemi ve Değerlendirilmesi, Korunan Doğal Alanlar Sempozyumu Sözlü Bildiriler Kitabı, s:81-89, Isparta.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024