PEYZAJ MİMARLIĞINDA GÖRSEL DEĞERLENDİRME

İzlence Formu

Ders Adı PEYZAJ MİMARLIĞINDA GÖRSEL DEĞERLENDİRME Kod PEMI4044
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi İPEK MÜGE ÖZGÜÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bir alanın görsel etkisi, çevrenin iyi ya da kötü algılanması, bu da kullanıcılarının bu alandan zevk alıp almamaları üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bu nedenle, bir proje çalışmasında, görsel analiz çalışmaları, henüz daha karar aşamasında yapılarak, yörenin görsel niteliğinin saptanması, böylece, görsel kaynakların korunması yolunda çalışmalar yapılması en doğru olanıdır. Bu, hem çevrenin görsel ve ekolojik yapısının korunmasını hem de çalışmalar sırasında ve daha sonra ortaya çıkacak masrafların en aza inmesini sağlayacaktır. Bu nedenle Peyzaj Mimarlığında Görsel Değerlendirme dersi çevre ile ilgilenen bir bilim dalı olan peyzaj mimarlığının temel konularından biri olarak önem taşımaktadır. Bu ders sonucunda öğrenciler görsel kaynak değerlendirme konularında temel kavramları bilecek, görsel kaynağın çevre açısından önemini kavrayacak, görsel kaynak değerlendirme çalışması yapabileceklerdir.

İçerik

Giriş, Tanımlar ve Genel Kavramlar, Görsel Kaynağın Görülmesi, Görsel Kaynağın Algılanması, Görsel Kaynağın Yönetimi, Estetik ve Görsel Kaynak Yönetimine Gereksinim, Görsel Kaynağın Yönetimi için Peyzaj Karakterinin Analizi ve Değerlendirilmesi, Görsel Kaynak Planlama Süreci, Uygulama.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yöntemi, klasik anlatım, sınıf içi ödev sunumları, tartışma

Kaynaklar

1.Handee, J.C., Stankey, C.H., Lucas, R.C., 1978. Wilderness Management. Washington, DC:US. Government Printing Office. 2.Mathieson, A.,Wall, G., 1982. Tourism: Economic, Physical and Social Impacts. New York: Longman House. 3.Jones, Jones, 1977. Esthetics and Visual Resource Management for Highways, Federal Highway Institute and Office of Environmental Policy, Washington 4.Özgüç, İ.M., 1999. TEM Hadımköy-Kınalı arası peyzaj planlaması üzerinde görsel araştırmalar, (Doktora Tez Özeti), İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri A. 49(2): 115-132. 5.Özgüç Erdönmez İ.M., Çağlayan Kaptanoğlu A.Y., Peyzaj Estetiği ve Görsel Kalite Değerlendirmesi İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri B 6.Kaptanoğlu, A. Y. Ç., 2006. Peyzaj Değerlendirmesinde Görsel Canlandırma Tekniklerinin Kullanıcı Tercihine Etkileri, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Doktora Tezi. İstanbul 7.IEMA, 2003. Guidelines for Landscape and Visual Impact Assessment. Second Edition.The Landscape Institute of Environmental Management& Assessment, ISBN 0-415-23185, Newyork. 8.Özgüç Erdönmez İ. M., 2009, (İ.Ü. Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğr. Üyesi.) Görsel Değerlendirme Ders Notları, İ.Ü.O.F.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024