TOPRAK KORUMA VE HİDROLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı TOPRAK KORUMA VE HİDROLOJİ Kod PEMI4062
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KAMİL ŞENGÖNÜL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere yağış sularının toprak sistemine katılması koşullarının bilinmesi gereken kurallarının verilmesidir. Ayrıca,toprakların hidro-fiziksel özellikleri hakkında bazı temel bilgiler kazandırılarak toprakların su tutma kapasiteleri ve geçirgenlikleri, yağış, infiltrasyon ve buharlaşma olayları ile sulama suyu temini konularında mesleki gereksinmeleri karşılamaktır. Çim alanların sulanması ve su ihtiyacının belirlenmesi ve günlük su tüketimi hesaplarının yapılabilmesi yeteneğinin kazandırılmasıdır.

İçerik

Hidrolojik döngüde yağışların ölçülmesi, infiltrasyonu etkileyen faktörler, toprakta suyun tutulması, bitkilerin su tüketiminin hesaplanması, çim alanlarında sulama suyunun tespiti ve bitki-su-toprak ilişkileri ile erozyon olgusu ve toprakların erozyon eğilimlerinin belirlenmesi,toprak ve su koruma önlemleri.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, Problem oluşturup çözmek

Kaynaklar

Toprak Koruma ve Hidroloji Ders Notları ( Prof. Dr. Kamil Şengönül ) Kültür Teknik Sulama I Halis Alagöz Ege Üniv. Ziraat Fak Yayınları no 484 İzmir 1984 Toprak Koruması . Ders kitabı S. Özhan İ.Ü. Orman Fakültesi yayınları , 1996. İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024