ODUN TEŞHİSİNDE MİKROSKOBİK TEKNİKLER

İzlence Formu

Ders Adı ODUN TEŞHİSİNDE MİKROSKOBİK TEKNİKLER Kod OREM4095
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE DİLEK DOĞU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin; - Ahşap malzemenin mikroskopik yapısal özellikleri ile ilgili olarak sahip oldukları teorik bilgilerin pratik uygulamalarla pekişmesini, -Ahşap malzemede mikroskopik teşhisin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgilenmesini, -Farklı ahşap malzemede mikroskopik teşhis sırasında hangi problemlerle karşılaşılabileceği konusunda bilgi sahibi olmalarını, sağlamaktır.

İçerik

Mikroskopik yöntemle odun teşhisine giriş. Işık mikroskobunun yapısı ve çalışma prensipleri. Mikroskopik incelemeler için preparat hazırlama teknikleri. İğne yapraklı ve geniş yapraklı ağaçların odunlarında mikroskopik teşhis özellikleri. Arkeolojik, tarihi ve endüstriyel işlem görmüş ahşap malzemelerin mikroskopik ağaç türü teşhisinde karşılaşılan problemler. İğne yapraklı ağaç türlerinde mikroskopik odun teşhisi. Geniş yapraklı ağaç türlerinde mikroskopik odun teşhisi. Arkeolojik ve tarihi ahşap malzeme ve objelerde mikroskopik ağaç türü teşhisi. Endüstriyel işlem görmüş ahşap malzemelerde mikroskopik ağaç türü teşhisi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, soru-cevap, ödev, mikroskopta slayt gösterimi.

Kaynaklar

Odun Anatomisi Ders Kitabı ( Bozkurt ve Erdin, 2000), The Identification of the Northern European Woods ( Jon G. Hather, 2000), Bilimsel yayınlar web sayfaları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024