YABAN HAYVANLARI YEM BİTKİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı YABAN HAYVANLARI YEM BİTKİLERİ Kod ORMU4029
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FERHAT GÖKBULAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere orman içi meraların planlanmasında ve ıslahında hayvan-bitki etkileşimini dikkate alarak yem değeri yüksek bitkilere ıslah çalışmalarında öncelik vermelerini sağlayacak bilgileri vermek ve orman içi meralarda yaban hayvanlarının daha sağlıklı ve verimli beslenmesine katkıda bulunacak bilgi edinmelerini sağlamaktır.

İçerik

Yaban hayvanların yem tercihlerine göre bitkilerin hiyerarşik olarak gruplandırılması, otsu yem bitkileri ve morfolojik ve fizyolojik yapıları, otsu yem bitkileri ve morfolojik-fizyolojik yapıları, bitkilerin yem değerini etkileyen faktörler, odunsu ve otsu bitkilerin yem değerinde zaman içerisinde meydana gelen değişim, yaban hayvanlarının yem tercihini etkileyen bitkisel özellikler, hayvanların tükettikleri yem miktarını etkileyen faktörler, bitkilerde bulunan ve yem kalitesini etkileyen kimyasal maddeler, zehirli bitkiler, bitkilerin yem kalitesinin arazide belirlenmesi, bitkilerin yem kalitesinin laboratuarda belirlenmesi, yem kalitesinin argonomik yöntemlerle belirlenmesi, bitkilerin sindirilebilme değerlerinin saptanması, orman içi meralarda otlatmanın yaban hayvanları için planlanması

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, Tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

Ders notları, Uluocak,N. 1979. I. Bugdaygiller. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 2638, Orman Fakültesi Yayın No: 278. Uluocak,N. 1979. II. Baklağıller. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 3198, Orman Fakültesi Yayın No: 358. Tarım veköy İşleri Bakanlığı. 2008. Türkiye'nin Çayır ve Mera Bitkileri. Holechek, J.L., Pieper, R.D., ve Herbel, C.h. 1995. Range Management. Principals and Pratices. Second Edition. Prentice Hall. New Jersey. Stubbendieck, J., Hatch, S.L., ve Butterfield, C.H. 1992. North American Range Plants.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024