AVCILIK VE AVLAK YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı AVCILIK VE AVLAK YÖNETİMİ Kod ORMU2153
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi VEDAT BEŞKARDEŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere avcılık, etik kuralları, avlanma yöntemleri, avcıların avlanma yerleri olan avlakların yönetimi ile ilgili bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Avcılık, insanoğlunun yeryüzündeki tarihi kadar eskidir. İnsanoğlu yiyeceğini sağlayabilmek ve korunabilmek için binlerce yıl önce avcılığı keşfetmiştir. Avcılık sayesinde ihtiyaçlarını gideren insanoğlu daha sonra da yiğitlik, gücünü kanıtlama, harbe hazırlık, spor, tutku adı altında bu uğraşını sürdüregelmiştir. Avcılık, günümüze dek çeşitli sıfatlar altında yapılmış olmasına rağmen özünde hiçbir değişiklik olmamıştır. Avcılığın önemli unsuru olan avlaklar; av hayvanlarının doğal olarak bulundukları veya yapay olarak yetiştirildikleri, yaşayıp barındıkları, beslendikleri, üredikleri ve aynı zamanda avlanmanın yapıldığı yerlerdir. Bir başka ifade ile tüketime dayalı rekreasyonel etkinliklerin yapıldığı alanlardır. Bu ders kapsamında "Avcılık, Avcılığın gelişim süreci, Avcılığın basamakları, Avcılık etiği ve evrensel sorumluluk, Av tüfekleri, Atış mesafesi, Av fişekleri ve mermiler, Avlanırken dikkat edilecek unsurlar, Avcı giysisi, Av köpekleri, Avlanma Yöntemleri, Avlakların tanımı, Avlak sisteminin önemi, Türkiye'deki avlak tipleri ve avlak alanları, Avlaklarda yaban hayvanları populasyonlarının yönetimi, Avlaklarda habitatın düzenlenmesi, Avlak yönetiminde dikkat edilecek hususlar, Avlaklarda hayvanların bakımı ve korunması, Avlaklarda yapılması gereken tesisler" gibi konular yer almaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Tartışma, Soru ve Cevap

Kaynaklar

Yıldız A, Birerdinç A, Evgan B, Akcan A, Bürkev A, Arıkan F, Çelik H, Meriç M, Uslu M, Uyanık M, 2013. "Sürdürülebilir Avcılık İçin Temel Eğitim Kitabı," T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, Ankara. LEOPOLD, A., 1933, Game Management, The Board of Regents of the University of Wisconsin Systems,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024