ORMAN KAYNAKLARI ENVANTERİ

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN KAYNAKLARI ENVANTERİ Kod ORMU4023
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ULAŞ YUNUS ÖZKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Başta odun ve odun dışı orman ürünleri olmak üzere, orman ekosisteminde kendiliğinden oluşan ürün ve hizmetler ile, bunların miktarı ve zaman içindeki değişimleri üzerinde etkili olan faktörlerin ve keza orman ölüm ve hastalıkları ile ortaya çıkan zararların saptanıp izlenmesi amacıyla yapılacak her türlü ölçme, sayım ve değerlendirme yöntemlerini ve elde edilen bilgilerin kullanım yerlerini tanıtmaktır.

İçerik

Orman kaynakları envanterine ilişkin genel tanımlar ve temel kavramlar, orman envanterinin genel amacı, kapsamı ve temel ilkeleri, örnekleme yöntemleri ve istatistik değerlendirme teknikleri, odun ve odun dışı orman ürünlerinin ölçüm ve değerlendirme teknikleri, orman hizmetlerinin ölçüm ve değerlendirilmesi, orman zararlarının ölçüm ve değerlendirilmesi, ürün ve hizmetlerin miktarı üzerinde etken olan faktörlerin ölçme ve değerlendirilmesi konularına ağırlık verilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Ders Kitabı Prof. Dr. Ünal Asan (2006), Orman Kaynakları Envanter Ders Notu. Yardımcı Kaynaklar 1- Prof. Dr. Ünal Asan-Doç.Dr.Ahmet Yeşil-Ar.Gr. Ulaş Yunus Özkan-Ar.Gr.Serhun Sağlam (2005) Türkiye Ulusal Orman Envanteri Sempozyumu Bildirileri, İÜ Orman Fakültesi Yayınları, No 4556/485. 2-Prof. Dr. İsmail Eraslan-Prof.Dr.Ünal Eler (2003), Orman İşletmesinin Planlanması ve Denetimi, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No:35, İsparta 3-Prof.Dr.Fikret Kapucu (2004), Orman Amenajmanı, KTÜ Yayınları, No 215, 515 s. 4-Prof. Dr. İsmail Eraslan (1982), Orman Amenajmanı, İÜ Orman Fakültesi Yayınları, No 3010/318.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024