İSTATİSTİK UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı İSTATİSTİK UYGULAMALARI Kod ORMU3111
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ERSEL YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bir bilimsel araştırmanın bilgisayar ortamında paket programlar yardımıyla etkin ve kısa zamanda yapılmasını sağlayacak yöntemleri geliştirmek ve öğretmektir.

İçerik

MS Excel programı ile olasılık hesaplarının yapılması, Permutasyon ve Kombinasyon problemlerinin çözümleri, Tanımlayıcı istatistik hesaplarının MS Excel ve istatistik paket programında yapılması, Varsayım denetiminde kullanılan test istatistiklerine ait problemlerin MS Excel ve istatistik paket programında çözümleri, İki toplumun karşılaştırılması (bağımsız ve bağımlı örnekler için t testi), İkiden Çok toplumun karşılaştırılması (Varyans analizi), Regresyon ve Korelasyon Analizi ve bu analizlerin MS Excel ve istatistik paket programında gerçekleştirlmesi. Nonparametrik testler ve MS Excel ve istatistik paket programında uygulanması.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş, Düz Anlatım ve Paket programlar yoluyla öğretim

Kaynaklar

1-Ders notları 2-Kalıpsız, A. 1981 ve sonraki baskıları: İstatistik Yöntemler, İ.Ü. Orman Fakültesi, İstanbul 3- Aloba Köksal, B., 2002, İstatistik Analiz Metodları, Çağlayan Kitabevi, İstanbul. 4-Akalp, T., 2003, Nonparametrik Yöntemler Ders Notları, İstanbul. 5-Akpınar, H., 1998, Excel Fonksiyonlar, Veri Analizleri ve Problem Çözme, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul 6- Kalaycı, Ş (EDİTÖR), 2010, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024